Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele
Walter Lippmann

Finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”

W Długiej Wsi w gminie Dobra odbył się 7 sierpnia Wielkopolski Finał Wojewódzki XX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów”

Do konkursu z powiatu konińskiego zakwalifikowało się Koło Gospodyń Wiejskich Rudzica z gminy Kramsk. Panie zaserwowały dwa dania:  polewkę na maślance i zawijaski z kurczaka ze szczawiem podane z dziadami i modrą kapustą.  Potrawy na stole pokazowym wyróżniały się dekoracjami i urodą samych dań. Członkinie koła  wystąpiły podczas konkursu w regionalnych, własnoręcznie uszytych strojach.

Pamiątkami z imprezy są piękne zdjęcia, szczególnie ze zwycięzcami konkursu, przebranymi w stroje z epoki zwycięskich dań z kapłona. Zwycięzcy przebrani byli za pana Zagłobę i Azję Tuhajbejowicza. Do zdjęcia przy stole Rudziczanek przyjął też zaproszenie Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski wraz z burmistrzem Dobrej, Tadeuszem Geblerem.

 

 

 

 

źródło/zdj:powiat.konin.pl

Komentarze są wyłączone.