Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele
Walter Lippmann

I Ogólnopolski Konkurs Artystycznego Dekorowania Pierników DEKOR-PIERNIK-ART.

I Ogólnopolski Konkurs Artystycznego Dekorowania Pierników DEKOR-PIERNIK-ART.

Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych im. F Chopina w Żychlinie organizuje I Ogólnopolski Konkurs Artystycznego Dekorowania Pierników DEKOR-PIERNIK-ART, który skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu jest podtrzymanie tradycji bożonarodzeniowych, a także rozwój uczniów i poszerzanie ich wiedzy oraz umiejętności zawodowych. Konkurs odbywa się 1-21 grudnia 2020 roku w formule on-line. W tym czasie uczniowie mogą przygotować artystyczne dekoracje pierników i przesyłać dokumentację fotograficzną na adres organizatora. Tematem I edycji przedsięwzięcia jest "Misja Świętego Mikołaja". Szczegóły rywalizacji, w tym regulamin i karta zgłoszenia znajdują się na oficjalnym profilu konkursu Dekor-Piernik- Art  na portalu społecznościowym Facebook.
Pomysłodawcą konkursu jest nauczycielka przedmiotów gastronomicznych, Katarzyna Hryciuk.
Pierniki oceniać  będzie profesjonalne Jury:

- Paweł Mieszała - Mistrz Polski i Świata w cukiernictwie, trzykrotny uczestnik najbardziej prestiżowego konkursu, jakim jest  Puchar Świata Cukierników w Lyonie. Wykładowca, szkoleniowiec, mentor, którego podopieczni osiągają sukcesy w branży.  Właściciel cukierni Pawlova, gdzie można skosztować zarówno smaków  tradycyjnych, ale także wyszukanych słodkości, jakie przez klientów nazywane są działami sztuki;

- Anna Dziedzic - złota medalistka w konkursie dekoracji cukierniczych na EXPO SWEET 2020 w Warszawie w  kategorii: ciasteczka, babeczki, pierniki  2D i 3D oraz w konkursie CAKE & BAKE GERMANY w Essen w kategorii - obraz w jadalnej ramie;

- Daniel Bauer - zwycięzca eliminacji krajowych WorldSkills Polska w  kategorii cukiernictwo, reprezentant Polski w konkursie WorldSkills w Szanghaju w roku 2021, laureat wielu konkursów cukierniczych i kulinarnych, tegoroczny absolwent łódzkiego Gastronomika;

- Agata Kubacka - właścicielka Słodkolandii wyjątkowej, jedynej cukierni w Koninie produkującej ciasta i torty bez glutenu, cukru oraz produkty wege. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się prowadząc warsztaty cukiernicze oraz motywacyjne szkolenia marketingowe.

- Iga Sarzyńska-Komorowska - mistrzyni dekoracji, osobowość branżowa targów Sweet Expo 2017, autorka książki „Moje Cztery Pory Roku" o artystycznym zdobieniu ciasteczek, tortów, babeczek i oczywiście pierników. Autorka marki " Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń". Laureatka wielu prestiżowych nagród i wyróżnień. Córka wybitnego artysty piekarza Cezarego Sarzyńskiego - twórcy i popularyzatora słynnych kogutów w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą.

Sponsorem nagród jest Starostwo Powiatowe w Koninie.
Patronat  medialny nad wydarzeniem objęli: Przegląd Koniński, Akademia Kulinarna, Przegląd Piekarski i Cukierniczy.

 

 

 

źródło/zdj:powiat.konin.pl

Komentarze są wyłączone.