Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele
Walter Lippmann

„Od pola do stołu”, czyli polska żywność z paszportem.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło początek prac nad paszportyzacją polskiej żywności. To element realizacji unijnej strategii „Od pola do stołu”.

Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Ma na celu przejrzystość w łańcuchach dostaw żywności  i przeciwdziałanie jej fałszowaniu.
W tym projekcie chodzi przede wszystkim o to, aby konsument miał pełną wiedzę na temat kupowanego produktu spożywczego. Ta wiedza to informacje o kraju pochodzenia surowców, sposobie ich wytworzenia, sposobie utrzymywania zwierząt, z których mięsa dany produkt powstał.

Wiele osób zwraca uwagę na ekologię, dobrostan zwierząt, ślad węglowy. Rozwija się również patriotyzm konsumencki, który skłania nabywców do kupowania produktów lokalnych.

Beneficjentem projektu mają być również polscy rolnicy. Szczególnie tacy, którzy wybierają zrównoważone metody produkcji, ekologię czy też podwyższają ponad normatywne standardy oraz dobrostan utrzymywanych zwierząt.

 

 

 

źródło/zdj.powiat.konin.pl

Komentarze są wyłączone.